Berber'den "Yunan İşgali ve Birgi" Söyleşisi

06 Eyl 2019
2134 defa

Ödemiş Belediyesi'nin kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen söyleşide ÖYKAM'ın kuruluşunda büyük emekleri olan Prof. Dr. Engin Berber, Yunan işgali döneminde Birgi'de yaşanan yangınları anlattı. 

Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde (ÖYKAM) düzenlenen "Yunan İşgali ve Birgi" konulu söyleşiyi Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, önceki dönem Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 2009-2014 dönemi Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, belediye başkan yardımcıları ve vatandaşlar takip etti. 

İşgal yılları öncesi Küçük Menderes havzasındaki genel görünümle ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Engin Berber, Birgi'nin Kiraz ve Beydağ ile birlikte Ödemiş'e bağlı üç nahiyeden biri olduğunu hatırlattı.  İlkkurşun direnişini gerçekleştiren Yiğit Ordusu'nun komutanı Ali Orhan İlkkurşun'un anılarını ÖYKAM'ın kitaplaştırdığını hatırlatan Berber, Yiğit Ordusu'nun 30 Mayıs'ta İlkkurşun'da cephe oluşturduğunu, 1 Haziran'da Ödemiş ve Birgi'nin işgal edildiğini belirtti.

İzmir Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti'nin bir kolunun silahlanma yolunu seçtiğini kaydeden Berber, bu kolu teşkil eden İlhakı Red Heyet-i Milliyesi'nin İzmir'in işgali ile ilgili Ödemiş'e ve Birgi'ye telgraflar çekerek haber verdiğini kaydetti. Berber, işgale karşı durma mücadelesi hazırlıklarına böylelikle başlandığını belirterek İlkkurşun'da verilen mücadeleyi anlattı. 

 

İşgalci Yunan ordusu 3 bin yerleşim yerini yaktı

 

Yunanlıların 3 bin yerleşim yerini yaktığını söyleyen Berber, Birgi'nin iki defa yakıldığını ifade etti. Kuvayı Milliye'ye yardımcı olan yerleşim yerlerinin defalarca yakıldığını anlatan Berber, Birgi'deki ilk yangında bine yakın Birgi sakininin göç etmek zorunda kaldığını söyledi. İşgal dönemine dair anekdotları paylaşan Berber, işgalcilerin halka yaşattığı eziyetin Efelerin düzenlediği baskınlar sonrası daha da arttığını kaydetti. Birçok yerleşim yerinin, istihkam bilgisi ile yakıldığını aktaran Berber, bu yangınların işgalci Yunan ordusunun yangın mangaları tarafından yakıldığını, bu durumun Birgi için de geçerli olduğuna dikkati çekti. Birgi'deki ilk yangının Ulu Cami civarına kadar ulaştığını anlatan Berber, çarşı bölgesinin büyük zarar gördüğünü belirtti. 

Berber, "Bugün burada konuşmamız bu toprakları bize vatan yapanların emeği ve fedakarlıkları sayesindedir. Kendilerini şükranla anıyoruz" dedi. 

 

Poslu Mestan Efe'nin kabrinin Ödemiş'e taşınması önemli

 

Berber, Milli Mücadele'ye önemli katkılar sunan Poslu Mestan Efe'nin kabrinin bulunması durumunda Ödemiş'e taşınması konusunda Mehmet Eriş'in göreve hazır olduklarını belirtmesinin son derece önemli olduğunu da sözlerine ekledi. Berber, daha sonra katılımcılarının sorularını yanıtlandırdı. 

Söyleşi sonunda Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Berber'e teşekkür ederek, "Engin Berber bizi bize anlattı. Bilmemiz ve anlatmamız gereken nice konular olduğunu hatırlattı" diye konuştu. 

Berber için günün anısı olarak hazırlanan efe heykelini takdim eden önceki dönem Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, "Sağlam gelecek geçmişi iyi bilerek inşa edilir" dedi

Ödemiş Belediye Başkanlığı


Adres: Cumhuriyet Mh. Atatürk Cd.

No:14 Ödemiş / İZMİR


Telefon : (0 232) 544 90 97

Faks      : (0 232) 545 12 69

Site İçi Arama