Yeşil Endüstrinin Kalbi Ödemiş’ten 15. Merhaba!

18 Eki 2019

Eriş: “Yeşil doku betonu yenecek”

Süs bitkileri üretiminin kalbi Ödemiş’te 15. Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi heyecanı başladı. Ödemiş Belediyesi Fuar Alanı’nda 20 Ekim’e kadar devam edecek sergide doğanın tüm renkleri, iklim krizine çare olarak üretici ve alıcıyı buluşturuyor.

140 firma ve kurumun stant açtığı 15. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi törenle açıldı. Açılış törenine Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Cemil Çumak, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar,  Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Muammer Ardıcak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Çiğdem Aşıcı, kurum amirleri, belediye başkan yardımcıları, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar ve davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrası Ödemiş Belediyesi halkoyunları ekibi Zeybek gösterisi sergiledi. Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Muammer Ardıcak, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan, İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Cemil Çumak katılımcılara seslendi.

“İklim krizine çare daha fazla yeşil doku”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da yurt genelinde ormanların korunması, sağlıklı ve temiz bir çevre için düzenlenen aktivitelerde yer aldığını belirterek Ödemiş’te 15.’si düzenlenen Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin “İklim krizine çare daha fazla yeşil doku” başlığıyla düzenlenmesinin son derece anlamlı olduğunu kaydetti. Organizasyonda emeği geçenleri kutlayan Karaca, Belediye Başkanı Mehmet Eriş’in kentteki tarım ve hayvancılığın yanı sıra süs bitkileri üretiminin de desteklenmesi ve tanıtılması yönüyle önemli çalışmalara imza attığını aktardı.

Geçen yılki sergi açılışına palto ile katılırken bu sezonki sergi açılışında havanın oldukça sıcak olduğunu kaydeden Eriş, bu durumun bile yaşanan iklim krizini gözler önüne serdiğini vurguladı.

Eriş şunları kaydetti: “İklim krizine karşı üretici ve tüketicinin buluşması” temasıyla düzenlenen sergimiz, her geçen yıl etkilerini daha da fazla yaşadığımız iklim krizine ‘dur’ demek için yapabileceklerimizi doğanın tüm renkleriyle bizlere fısıldıyor.

Yılda 55 milyon adeti aşan süs bitkisi üretimiyle Türkiye’nin ve dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri haline gelen Ödemiş, her yıl başarıyla düzenlediği sergi organizasyonuyla da sektörün bileşenlerini sıcak ve samimi bir ortamda birbiriyle buluşturuyor.

Yıl boyunca üretim yapılabilmesi, yayla ve ova iklimindeki farklılıklar sayesinde farklı iklim koşullarına uygun süs bitkilerinin üst düzey kalite ve standartlarda üreten ve ülkemizin bu alanda ithalata duyduğu ihtiyacı her geçen yıl azaltan Ödemiş, ihracat pastasındaki payını arttırma hedefiyle yarınlara umutla bakıyor. Çok geniş bir flora ile kentlerin ihtiyacı olan çalı, ağaç, sarılıcı ve birçok Akdeniz bitkisini üretebilen Ödemiş, meyve fidanı üretiminde de yurt çapındaki öncülüğünü sürdürüyor.

“Kentsel ısı yükü her geçen yıl artıyor”

Buzulların eridiği, kentsel ısı yükünün her geçen gün arttığı, her yaz mevsiminin bir öncekinden daha da sıcak geçtiği ve tüm bunların çevre ve sağlık sorunlarını beraberinde getirdiği 2010’lu yılların sonunda yeşil endüstri daha da önem kazanırken bizler bu bereketli topraklardan sizlere şunu müjdeliyoruz: ‘Güzel bir dünya için, iklim krizine dur demek için biz hazırız’. Ancak üreticimizin kazanması, sektörümüzün büyümesi için ithalatın sonlandırılması gerekiyor.

Kentleri yeşil dokuyla buluşturan marifetli ellerin emeğinin karşılığını alabilmesi, üretimin yarınlarda da sürdürülebilir olması için Ödemiş Belediyesi olarak üreticimizin hayatını kolaylaştırmak, üretim bölgelerinin altyapısını iyileştirmek, üreticimize tanıtım desteği sunmak üzere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in de destekleriyle var gücümüzle çalışıyoruz. Biz inanıyoruz; ‘Yeşil doku ve ağaçlar mutlaka betonları yenecek.”

20 Ekim akşamına kadar ziyaretçilerini bekliyor

Serginin açılış kurdelesinin davetlilerce kesilmesinin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ve Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş stantları ziyaret ederek katılımcılara güzel bir sergi dönemi diledi. Sergide hatıra fotoğrafı çektirmek için oluşturulan bitkilere bezenmiş salıncak ve Ödemiş Belediyesi anı noktası ilk günden ilgi odağı oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ödemiş Belediyesi de açtıkları stantlarla sergiye destek verdi.

Üretici ve alıcıyı doğrudan buluşturan 15. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi, 20 Ekim Pazar akşamına kadar ziyaretçilerini bekliyor.