5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 85. Yılı Kutlu Olsun

05 Ara 2019
1648 defa

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 85. yıldönümünde Ödemiş'te seçilmiş kadınlarla bir araya geldi. 

5 Aralık 1934’te Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların oy kullanma ve aday olabilmesinin yıldönümünde Ödemiş'te anlamlı bir buluşma yaşandı.  Ödemiş'te seçimle meclis üyesi, muhtar, oda başkanı, siyasi parti kadın kolu başkanı, Baro temsilcisi, kooperatif başkanı, dernek başkanı, sendika temsilcisi, odaların komite ve kurul başkanı, Kent Konseyi meclis başkanı olan kadınlar Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve eşi Selma Eriş'in ev sahipliğinde Ahrandı Aile Restoran'da bir araya geldi.

Sıcak bir ortamda sohbet havasında geçen akşam yemeğinde Başkan Eriş, Ödemiş'in seçilmiş kadınlarına Atatürk rozeti ve çeşitli armağanlar verdi.Pek çok Avrupa ülkesinden yıllar önce Atatürk'ün öncülüğünde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiğini hatırlatan Başkan Mehmet Eriş, "Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kuvayı Milliye'de omuz omuza mücadele veren Türk kadınına daima güvendi. Yurdun savunmasında fedakarlığı ve emeği olan kadınlarımızın yurdun geleceğinde de söz sahibi olması, eşit haklarla yönetimde yer alması gerektiğini daima dile getirerek 85 yıl önce kadınların seçme ve seçilme hakkının verilmesine öncülük yaptı. Toplumumuzun yarınlarını şekillendiren ve aile yapısının temelini oluşturan kadınlarımızın emeğinin, izinin ve katkısının olmadığı bir dünya düşünülemez. Kentimiz için de böyle. Kadın belediye meclisi üyelerimizin bakış açıları ve katkıları, çalışmalarımızı daha da güzelleştiriyor. Türkiye'de esnaf odaları anlamında tek kadın oda Başkanımız Ödemiş'te, kooperatif başkanlarımız emek veriyorlar. Kadın Baro temsilcimiz, kadın sendika temsilcimiz mesleki alanlarında katkı sunuyorlar. Cumhuriyetimizin ilk kadın muhtarlarından Emirli Muhtarımız Ümmü Türe'nin izinde üç kadın muhtarımız mahalleleri için çalışıyorlar. Her yerel seçimde daha çok kadın muhtar adayımızın katılması ve seçilmesi umudu daha da yükseltiyor. Sivil toplum kuruluşlarında kadın başkanlarımızın çalışmaları ile Ödemiş ailesi daha da kenetleniyor ve güçleniyor. Kentimizin geleceğine yön veriliyor. Kent Konseyimizde de demokrasinin en güzel yansımalarıyla meclislerimize kadın başkanlarımız seçiliyor. Yerel demokrasimiz adına önemli ama kadınlarımızın daha da fazla bu alanlarda yer alması gerektiğine inanıyorum. Bu konuda hepimize görev düşüyor. Seçilmiş kadın yöneticilerimizin daha da arttığı bir gelecek diliyorum. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 85. yılında Büyük Önder Atatürk'ü ve bu kararlarda katkısı olanları saygı ve minnetle anıyorum" dedi.

Daha sonra toplantıda söz alan kadın başkanlar da Belediye Başkanı Mehmet Eriş'e bu güzel organizasyondan dolayı teşekkür ederek, kadınların siyasette, sivil toplum örgütlerinde, kooperatiflerde ve mesleki kuruluşlarda daha fazla aktif görev almaları yönünde görüşlerini dile getirdiler.

 

Ödemiş Belediye Başkanlığı


Adres: Cumhuriyet Mh. Atatürk Cd.

No:14 Ödemiş / İZMİR


Telefon : (0 232) 544 90 97

Faks      : (0 232) 545 12 69

Site İçi Arama