İlkkurşun Direnişinin 101. Yılı Kutlandı

07 Haz 2020
4070 defa

1919 yılında İzmir'in işgali sonrası iç kesimlere doğru yönelen işgalci Yunan ordusuna karşı Ödemiş'in Hacı İlyas köyü yakınlarında Yiğit Ordusu tarafından sergilenen ve “ilk örgütlü halk direnişi” olarak tarihe geçen İlkkurşun’un 101. yılı törenle kutlandı.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle İlkkurşun Mahallesi’nde bu yıl sadece çelenk sunma töreni olarak gerçekleşen programa Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Garnizon Komutanı Asteğmen Efekan Güleç, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Mümin Sevgen, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar, gaziler ve efeler katıldı.

Kuvayı Milliye’nin temellerinin atıldığı tarihi topraklardaki İlkkurşun Anıtı’na Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş tarafından çelenk sunuldu. Daha sonra Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitlerimiz ve gazilerimiz için Saygı Duruşu gerçekleştirilerek İstiklal Marşı okundu.

Eriş: “Her zaman gurur duyduk”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Yiğit ordumuz, kahraman efelerimiz 101. yıl önce işgalci güçlere karşı organize olarak Hacı İlyas köyünde mücadele başlatmıştı. Ödemiş'te halk; kendiliğinden direnişe karar vererek, Hacıilyas Köyü'nde işgalci, emperyalist düşmana ilk kurşunu sıkarak Kuvayı Milliye'nin ilk vuruşmasını burada yapmıştır. 31 Mayıs 1919’da gerçekleştirilen hareketle, Mustafa Kemal ile aynı ruh ve inancı taşıyan Ödemişliler işgale boyun eğmeyeceklerini açıkça ortaya koymuşlardır.  Bu direniş, bir ulusun ayağa kalkıp emperyalizme direnmesidir. Ödemiş, ulusal Kurtuluş Savaşımızda işgalcilere karşı ilk sivil direnişin ve ilk halk savaşının örgütlendiği yer olma onurunu taşımaktadır. İşte Kuvayı Milliye ruhu budur.

Bu şehrin halkı, ülkemiz işgal altındayken milli mücadele ateşini yakan, namusunu, toprağını ve bayrağını savunmak için büyük bir direniş destanı yazan unutulmaz bir halktır. Biz Ödemişliler, dedelerimizin emperyalizme karşı çıkması, yiğitçe mücadele etmesiyle her zaman gurur duyduk. Kurtuluş mücadelesinde şehit ve gazi olan atalarımızın değerli anıları önünde saygı ile eğiliyoruz, ruhları şad olsun.

101 yıl önce 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlayıp, 9 Eylül 1922’de İzmir’de sona eren ve dünyadaki ilk bağımsızlık savaşındaki bu başarımızla bir kez daha övünüyoruz. Şanlı Türk tarihimize altın harflerle büyük bir kahramanlık destanı yazdıran Türkiye Cumhuriyetini bizlere emanet ve armağan eden eşsiz komutan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi her zaman olduğu gibi bugünde rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz” dedi.

İlkkurşun anısına koştular

İlkkurşun’un 101. yılı anısına Ödemiş Belediyesi önünden İlkkurşun Anıtı’na kadar olan 13,2 kilometreyi koşarak kat eden sporcular Nurettin Zafer ve İhsan Gündüz, İlkkurşun’a getirdikleri Türk Bayrağı’nı Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu’na teslim ettiler.  Daha sonra Ödemiş İlçe Jandarma Komutanlığı tören mangası tarafından Saygı Atışı yapıldı.

“Düşmana ilkkurşunun atıldığı topraklardasın”

Program sonrası İlkkurşun Tepesi’ndeki Türk Bayrağı’nın hemen yanında Ödemiş Belediyesi tarafından hazırlanan Atatürk portresi ile birlikte “Düşmana ilkkurşunun atıldığı topraklardasın” ifadelerinin yer aldığı görsel çalışma incelendi. Türk Bayrağı ile birlikte LED ışıklarla aydınlatılan dev görsel çalışma, Ödemiş-İzmir karayolu ve demiryolu kenarında Ödemiş’e gelenleri karşılıyor.

 

Ödemiş Belediye Başkanlığı


Adres: Cumhuriyet Mh. Atatürk Cd.

No:14 Ödemiş / İZMİR


Telefon : (0 232) 544 90 97

Faks      : (0 232) 545 12 69

Site İçi Arama