Başkan Eriş’ten Koç Ali Al’a Tepki

27 Oca 2022
1445 defa

“ÖDEMİŞLİLERDEN ÖZÜR DİLEMELİ”

 Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Koç Ali Al’ın “Kuvayi Milli hareketi başladığında hiçbir İzmirli yoktu” şeklindeki sözlerini kınadı ve Ödemiş’te Yiğit Ordusu’nun işgale karşı İlkkurşun direnişini hatırlattı. Başkan Eriş, “Kimse gazeteci Hasan Tahsin’i, Kuvayı Milliye’nin ilk kıvılcımı olan İlkkurşun Direnişi’ni yok sayamaz. Koç Ali Al’ın özür dilemesini bekliyoruz” dedi.

İzmir Ticaret Odası Meclisi’nin Ocak ayı olağan toplantısında, “İzmir’e en büyük ihanet mübadeleyle gelenlerdir. Bu kente mütemadiyen ihanet ediyorlar” sözleri nedeniyle İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu’nun (İEKKK) ve ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sıtkı Şükürer’i eleştirmek isteyen İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Koç Ali Al, tepkilerin odağı olan bambaşka sözler sarf etti.

Koç Ali Al’ın “Kuvayi Milli hareketi başladığında hiçbir İzmirli yoktu. Erzurumlular, Mardinliler, Urfalılar vardı. Buradan düşman Akşehir’e kadar ilerlemiş, kimse kurşun sıkmamış” şeklindeki sözleri büyük tepki topladı.

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Bir talihsiz açıklamayı eleştirmeye kalkan Koç Ali Al bambaşka bir talihsizliğe yol açmıştır. Hiç kimse ama hiç kimse emperyalist işgale karşı ilk örgütlü halk direnişi olan İlkkurşun Direnişi’ni yok sayamaz. Koç Ali Al’ın İZTO Meclisi’nde sarf ettiği ‘Kuvayi Milli hareketi başladığında hiçbir İzmirli yoktu. Erzurumlular, Mardinliler, Urfalılar vardı. Buradan düşman Akşehir’e kadar ilerlemiş, kimse kurşun sıkmamış’ şeklindeki sözlerini kınıyoruz.

Tıpkı İzmir’deki yürekli gazeteci Hasan Tahsin’in sergilediği onurlu direniş gibi Ödemiş’te bir avuç vatanseverin fedakarca oluşturduğu Yiğit Ordusu’nun Hacı İlyas Tepelerinde yüreğini ortaya koyarak yazdığı destan Anadolu’ya umut olmuştur, ışık olmuştur.

Kuvayı Milliye’nin temeli olarak kabul edilen bu direnişin ardından Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Hacı İlyas köyünün adının İlkkurşun olarak değiştirilmesini istemiştir.

İlkkurşun bizim onurumuzdur, şeref madalyamızdır. Biz her yıl İlkkurşunlu hemşehrilerimizle birlikte İlkkurşun Bayramımızı büyük bir kıvançla ve coşkuyla kutlarız. Ödemiş’e karayolu ve demiryolu ile gelenler, ‘Düşmana ilk kurşunun atıldığı topraklardasın’ sözleri ile karşılaşır ve tarihini bir kez daha minnetle hatırlar.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda, işgale karşı bayrağını, toprağını ve namusunu savunan Kuvayı Milliye hareketi Anadolu’nun tüm dünyaya verdiği mesajdır.

Ödemiş’in İlkkurşun Direnişi gibi Ayvalık’ta, Şanlıurfa’da, Gaziantep’te, Kahramanmaraş’ta, Erzurum’da, Adana’da sergilenen direniş kurtuluşa giden yolun dev adımları olmuştur. Acıları birlikte yaşamış, kurtuluş için birlikte mücadele etmiş ve Cumhuriyet’e birlikte kavuşmuş bir milletin evlatlarıyız. Hal böyle iken bugün ayrıştırıcı söylemlerde bulunmak büyük bir hatadır.

Yiğit Ordusu ile Kuvayı Milliye’nin ilk adımını atan Ödemişli kahramanların torunları olarak Koç Ali Al’ın sözlerini geri almasını ve Ödemişlilerden özür dilemesini bekliyoruz. Ulusal kurtuluş mücadelesinin tarihine ışık tutan yayınları var belediyemizin. Kendilerine de bilgilenmeleri için ulaştıracağız.

Hem Sıtkı Şükürer hem de Koç Ali Al, tarihsel gerçeklerden uzak, yersiz ve anlamsız söylemlerle toplumu germek yerine tarihi çok iyi araştırıp öyle konuşmalıdır. Kent ekonomisine yön veren kurum ve kuruluşlarda görev alan kişilerin taşıdıkları sorumluluğun farkında olmaları gerekmektedir.” dedi.

Ödemiş Belediye Başkanlığı


Adres: Cumhuriyet Mh. Atatürk Cd.

No:14 Ödemiş / İZMİR


Telefon : (0 232) 544 90 97

Faks      : (0 232) 545 12 69

Site İçi Arama