Bu sayfayı yazdır

Ödemiş Belediyesi’nden Zincir Market Şubelerinde Kolon Denetimi

02 Mar 2023
1959 defa

Ödemiş Belediyesi ekipleri, ilçede zemin katında zincir market şubesi hizmet veren yapılarda, “kolon kesme işlemi” yapılıp yapılmadığına dair kontroller gerçekleştirdi. 62 adet işyerinde yapılan denetimlerde herhangi bir kolon kesme işlemi tespit edilmedi.

Deprem başta olmak üzere doğal afetlere dirençli, sağlıklı bir kent için önlem ve uygulamalarını sürdüren Ödemiş Belediyesi, ilçede zemin katında zincir market şubesi bulunan yapılarda, “kolon kesme işlemi” yapılıp yapılmadığına dair kontrol çalışması yaptı. Ödemiş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü ve Fen İşleri Müdürlüğü’nden ilgili teknik personelin katılımıyla Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin eşliğinde 62 adet işyerinde taşıyıcı unsurlar kontrol edildi. Yapılan kontroller neticesinde herhangi bir kolon kesme işlemi tespit edilmedi. Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş de bir zincir market şubesinde yapılan kontrol çalışmalarını yerinde gözlemleyip vatandaşlarla bir araya geldi.

Geçmiş yıllarda yaşanan depremlerde olduğu gibi Kahramanmaraş merkezli depremlerde de kolon kesilmesi, eksikliği ve bina taşıyıcı sistemlerinde yapılan değişikliklerin yıkımlara yol açan unsurlar arasında yer aldığını anlatan Başkan Mehmet Eriş, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen ardışık iki deprem sonrası daha dirençli ve güvenli bir kent için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan çalışmalara Ödemiş’te ilgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte tam destek verdiklerini hatırlattı.

Başkan Eriş, “6 Şubat depreminden sonra deprem bölgesinde zemin katlarında zincir market olan binalarda kolonların kesilmesi gibi yanlış uygulamalar sonrası yıkımlar yaşandığını bizzat yerinde gördüm. Deprem kuşağında yer alan ilimizde de halkımızı huzursuz eden bu durum karşısında denetimler daha da önem kazandı. Bizdeki denetim uygulamasının kararı deprem yaşanmadan alınmıştı. O karar için hazırlıklar yapıyorduk. Yine belediyemizde yapan mühendis arkadaşlarımızla birlikte alana çıktık. Denetleme yaparken de asla ‘dışarıdaki kolonlar, içerideki kolonlar’ şeklinde değil, elimizdeki projeye göre nerede olması gerekiyorsa onun tespitini yapmak için inceleme yaptık, kontrol ettik. İnsanımızın çokça alışveriş yaptığı yerleri denetliyoruz. Şu ana kadar incelediğimiz zincir market şubelerinde böyle bir kolon kesme işleminin uygulanmaması tabi hepimiz adına sevindirici. Bu kontroller hepimizin güvenliği için. Bu da 6 Şubat depreminden de ders aldığımızı gösteriyor. Tabi en önemlisi bu yapıların inşaat aşamasında yapılırken proje bazından başlayarak, temelinden başlayarak doğru şekilde yapılması. Denetlemelerde görev alan arkadaşlarıma da çok teşekkür ediyorum. Ülkemizin deprem gerçeği sürekli hazırlıklı olmamızı ve yaşanabilecek olumsuzluklara karşı önlem almamızı gerektiriyor” dedi.

Resim Galerisi